4sfera ha desenvolupat una nova sèrie de mapes de calor per visualitzar el compliment de la qualitat de l’aire a tot Europa, basats en els valors límit actualitzats de contaminants introduïts per la recentment adoptada Directiva de la UE 2024/2881. Aquests mapes comparen els futurs valors límit establerts per la Directiva 2024/2881 —amb compliment obligatori com a molt tard l’any 2030— amb els de la Directiva 2008/50/CE anterior, així com amb les directrius de qualitat de l’aire de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquestes visualitzacions ofereixen una comprensió clara i immediata de l’estat actual de cada país (segons les dades validades més recents de 2023) i dels esforços que caldrà fer en els pròxims anys per assolir els nous requisits normatius.
Després de la recent publicació de l’informe Estat de la qualitat de l’aire 2025 de l’AEMA, basat en el nostre informe, aquestes eines visuals pretenen donar suport a responsables polítics, agències ambientals i al públic en general, oferint una visió accessible dels nivells de contaminació atmosfèrica i del grau d’alineament amb la normativa als diferents països europeus. Cada mapa de calor indica si alguna estació de mesura d’un país supera els valors màxims permesos per a contaminants específics.
Comparació amb la Directiva anterior i les directrius de l’OMS
Per oferir una visió completa, el conjunt de visualitzacions també inclou gràfics comparatius que mostren:
- Superacions segons la Directiva anterior de la UE (2008/50/CE), mostrant el grau de compliment amb els valors actuals.
- Superacions segons els futurs valors límit del 2030 establerts per la Directiva 2024/2881, destacant com afecten els nous estàndards al nivell de compliment.
- Un mapa de calor basat en les directrius de qualitat de l’aire de l’OMS, molt més estrictes i que representen un objectiu ambiciós per a la millora global a llarg termini.
Aquesta comparativa posa de manifest l’augment de les exigències normatives i el marge que encara queda per assolir uns nivells de qualitat de l’aire alineats amb els estàndards sanitaris, subratllant la necessitat d’una acció més decidida per protegir la salut pública.
* Els valors límit del 2030 es presenten amb finalitats comparatives, per mostrar la distància a l’objectiu que cal assolir abans del 2030.
Interpretació del codi de colors
Cada mapa utilitza un codi de colors clar i intuïtiu per indicar l’estat de compliment de cada país en relació amb un contaminant específic:
- Groc: Països no complidors on almenys un punt de mostreig (SPO) supera els valors límit.
- Turquesa: Països complidors on cap SPO supera els valors límit establerts a la Directiva 2008/50/CE, la Directiva 2024/2881 ni les directrius de l’OMS.
Els mapes estan adaptats a cada contaminant i al seu període de mitjana corresponent—anual, diari o horari—i permeten identificar fàcilment quins contaminants representen el repte més gran en cada regió.